Kimchi

Pomalu se blíží podzimní plískanice a tak je potřeba začít utužovat imunitu. Než se pustíte do polykání tabletek, zkuste mnohem příjemnější cestu - jídla a delikatesy plné vitamínů. Mezi ně patří i klasika korejské kuchyně - fermentovaná zelenina kimchi. Podává se jako příloha k hlavním jídlu, poznáte ho podle opravdu výrazné vůni a chuti, která ne každému může sednout. Základem je čínské nebo pekingské zelí doplněné sezónní zeleninou a řádná dávka koření.

kimchi 

Ingredience:
1 kg čínského nebo pekingského zelí nakrájený na větší kostky (na jedno sousto)
3 jarní cibulky nakrájené na kolečka
1 lžíce na jemno nakrájeného zázvoru nebo lžička sušeného 
1 lžíce najemno nakrájeného česneku
20 g soli
1 lžíce rýžové nebo hladké mouky
chilli paprika nakrájená na tenká kolečka nebo nadrcené tři sušené chilli papričky 
1 lžíce cukru
1 lžička mleté papriky milovníci echt pálivého můžou použít cayenský pepř nebo ostrou papriku 

Do velké mísy dáme zelí a pořádně promícháme se solí. Zelí tak pěkně změkne a pustí vodu. Necháme asi hodinu odpočívat, potom vymačkáme vodu, kterou si slejeme do kastrůlku. Přidáme 1 lžící mouky, chilli papričku, zázvor, mletou papriku a cukr.

Nálev pár minut povaříme, tak aby zhoustl, a necháme vychladnout. Přidáme do zelí a promícháme. Napěchujeme do skleniček, ale ne až ke kraji - zelenina zvětšuje při kvašení objem. Zelí potřebujeme zatížit, aby bylo neustále ponořené v šťávě. Můžeme využít speciální hrnce "kvašáky" nebo zatížit například talířkem, na který položíme čistý vyvařený kámen. Víčko na sklenici neutáhneme, ať má plyn kudy unikat.

Skleničky necháme stát v pokojové teplotě, ale ne na přímém světle. Raději položte na plech - pokud je kvašení opravdu bouřlivé, může vám část šťávy vytéct ven. Po dvou dnech až týdnu dejte do ledničky, aby se zpomalil proces kvašení a můžete začít konzumovat.

Do kimchi se dá použít v podstatě jakákoliv košťálová zelenina, tedy běžné zelí, kapusta, bílá i černá ředkev, kořenové zeleniny, mangold, červená řepa… Základem je dochucení zázvor-česnek-chilli. Pokud holdujete typickým asijským chutím, můžete ještě přidat rybí omáčku.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení