Domácí chléb ze sušeného droždí

V jednoduchosti je síla a tak než začnete experimentovat s kváskem, vyzkoušejte tento jednoduchý recept na chleba bez hnětení.

Untitled design (4)_2

3 hrnky hladké mouky + trochu na podsypání

1,5 hrnku vody (nejlépe filtrované nebo odstáté)

½ lžičky sušeného droždí

1,5 lžičky soli

chlebové koření 

+ kulatý litinový nebo jiný zapékací hrnec s pokličkou

 

Všechny ingredience smíchejte v lepkavou hmotu, kterou přikryjte v míse potravinovou fólií a nechte cca 14-16 hodin kynout. Nejlépe v pokojové teplotě, někde na lince. Skvělé je večer chleba zamísit a na druhý den dopoledne péct.

Vál na těsto dobře posypte hladkou moukou a vyndejte těsto, to za pomoci stěrky rozložte do tvaru obdélníku. Pomyslné rohy potom skládejte doprostřed (jako poštovní obálka). Nechte přímo na vále odpočívat 15 minut a potom opět přemístěte do mísy. Zkuste zformovat do koule, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout další dvě hodiny. 

Troubu si rozehřejte na 230 °C a pekáč dejte dovnitř nahřát. Opatrně přesuňte těsto do rozpáleného pekáče, přikryjte pokličkou a nechte péct 30 minut. Potom pokličku odstraňte a pečte ještě 15 minut. 

Potom vyndejte z trouby a přesuňte vychladnout na mřížku, ať vám chleba ze spodu nezvlhne. S krájením počkejte až je chleba minimálně vlažný!

 

  

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení