Kváskové rohlíky

Křupavé a jemné rohlíky z kvásku a polohrubé mouky, vám udělají radost. S těstem se výborně pracuje a jejich přípravu zvládnou i děti, které můžete zapojit do procesu.

kváskové rohlíky

Ráno zamísíte, večer pečete.

Ingredience:

1 polévková lžíce aktivního kvásku - můžete si vyrobit podle našeho receptu

500 g polohrubé mouky 

250 g vlažné vody (nejlépe odstáté)

3 polévkové lžíce rozpuštěného másla

10 g cukru

10 g soli

 

lžíce smetany

mák nebo kmín na posypání 

Všechny suroviny společně vymísíme (v robotu cca 3 minuty na pomalejší program a 3 minuty na rychlejší program). Těsto přemístíme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo. Po 30 minutách přeložíme - těsto vytáhneme a přeložíme do opačného rohu. Opět dáme na 30 minut odpočinout. Překládání opakujeme celkově 3x, vždy s přestávkou 30 minut. Potom dáme těsto kynout na cca 4-6 hodin. 

Po vykynutí rozdělíme ostrou stěrkou nebo nožem na 10 částí, vytvoříme bulky, přikryjeme na válu utěrkou a necháme dalších 30 minut odpočívat. 

Z bulek vyválíme trojúhelníky (aspoň přibližně) a smotáme do rohlíku, začneme širší stranou a potom ještě v ruce rohlíky poválíme, aby se těsto pěkně spojilo a nevznikla nám jen roláda. 

Dáme na plech vyloženým papríem, přikryjeme utěrkou a necháme opět kynout. Za cca 2 hodiny by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Potřeme smetanou, případně ozdobíme mákem, solí nebo kmínem

Troubu vyhřejeme na 10°C a pečeme 15-20 minut. Po vytažení z trouby dáme vychladnout na mřížku.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení