Houbový kuba

Jihočeská klasika na vánoční stůl! Luxusní bezmasé jídlo, kterému ovšem tvoří základ poctivé vepřové sádlo. Důležitá je konzistence, která by měla být uvnitř krémová a na povrchu správně opečená.

dish-food-produce-vegetable-pumpkin-cuisine-745259-pxhere.com

200 g ječných krup (raději větší velikosti)
200 ml zeleninového bujonu bez přidaného glutamanu 
75 g sušených hub 
3 stroužky česneku
1 cibule
kmín
1 lžíce majoránky 
sůl
1 lžíce másla

Kroupy uvařte podle návodu, ale odstavte je trochu dříve. Aby byly trochu tvrdší - na skus. Houby dejte do misky a zalijte horkou vodou a nechte aspoň 15 minut nabobtnat. Potom přebytečnou vodu slejte zvlášť a houby vymačkejte. Cibuli nakrájejte na drobno. V pánvi nebo hrnci vhodném do trouby rozehřejte sádlo. Na něm osmažte do zlatova cibulku a potom přidejte houby. Pokud máte větší kousky, nakrájejte je. Osolte a okmínujte. Společně restujte asi 5 minut. Potom zalijte vývarem, případně můžete použít i vodu z hub a vařte asi 15 minut do změknutí.
Přidejte kroupy, drcený česnek a majoránku a pomalu duste dalších 10 minut. Na konci přimíchejte máslo a konzistenci ještě můžete doladit vývarem.
Zapékáme v rozehřáté troubě na 220 °C asi 15 minut. Kuba by měl být na povrchu krásně vypečený a uvnitř krémový.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení