Obrácený jablečný koláč - Tarte tatin

Obrácený koláč je klasikou francouzské podzimní kuchyně. Doporučujeme ho zejména v případě, že máte k dispozici dobrá a voňavá jablka. Jeho zvláštnost spočívá v tom, že do formy nejdřív přijde ovoce a potom teprve těsto. Jakmile je koláč hotový obrátí se a na povrchu se objeví moc pěkná karamelizovaná vrstva.

Untitled design (2)_1 

Ingredience:

800 g jablek (výborná jsou třeba Golden Delicious)
80 g krystalového cukru
1 lžička skořice 
sušený zázvor 
mletý hřebíček 
mletý muškátový oříšek

Na těsto:
225 g hladké mouky
90 g másla
40 g cukru
1 vejce
špetka soli

máslo na vymazání formy
80 g cukr na posypání formy
60 g rozpuštěného másla
kulatá forma, ideálně v průměru 25 cm a výšky kolem 5 cm

Mouku dejte do mísy. Přidejte cukr, máslo nakrájené na kostky, vejce a trošku soli. Na hnětení těsta můžete použít robot, ale jde to krásně i ručně. Pokud se vám těsto nechce spojit, můžete si pomoci lžičkou vody. V momentě, kdy vytvoříte krásnou kompaktní kouli, máte hotovo. Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na hodinu vychladit do ledničky.

Jablka rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a oloupeme. Nakrájíme je na plátky a vhodíme je do mísy, kde je smícháme se 100g cukru a kořením.

Pečící nádobu pečlivě vymažeme máslem, obzvláště dno. Posypeme ji polovinou (40g) krystalového cukru, naskládáme polovinu jablek a zalijeme polovinou rozpuštěného másla (30g). Pokračujeme druhou polovinou jablek a další vrstvou másla a cukru.

Z křehkého těsta vyválíme placku silnou asi 3 mm, měl by tvarově být podobný formě (můžeme ji i vykrojit). Položíme ho na formu a okraje opatrně zahneme dolů, podél stěn nádoby. Do těsta nařízneme nožem otvory, aby mohla unikat pára.

Pečeme ho ve vyhřáté troubě na 180°C, asi 30-45 minut. Pokud těsto začne příliš brzy zlátnout , zakryjeme ho alobalem. Koláč je hotový, když z jablek po naklonění nádoby, vytéká hustý hnědý sirup.

Koláč vyklopíme na servírovací talíř. Pokud chceme jablka ještě dopéct, můžeme je zasypat moučkovým cukrem a dopéct v troubě pod grilem.
Koláč můžeme podávat teplý, třeba se zmrzlinou nebo smetanou, ale výborný je i studený.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení