Polévka z pečené dýně

S podzimem nám přijdou k chuti vydatné a hlavně teplé polévky z podzimní úrody. Přinášíme vám jednoduchý recept na naši oblíbenou krémovou dýňovou. U našich dětí vede na plné čáře, my dospělí si ještě přidáme trochu chilli, aby jemná polévka dostala větší říz.

dýňová-polévka

1 dýně hokaido
1 velká cibule
3 stroužku česneku
1 smetana na vaření (12%)
olivový olej
1 litr  zeleninového vývaru
1 lžíce vegetky dobrotky
pepř
sůl

Dýni hokaido rozpůlíme a vydlabeme semínka. Cibuli oloupeme pouze jednu vrstvu a zbytek necháme. Na plech vyložený pečícím papírem položíme rozpůlenou dýni řezem dolů, přidáme cibuli vcelku a česnek - také neoloupaný. Vše pokapeme olivovým olejem a osolíme. Dáme péct na 180 stupňů Celsia na jednu hodinu do trouby.

 

Upečenou zeleninu necháme trochu vychladnout. Cibuli oloupeme a česnek vytlačíme ze slupky, dýni rozkrájíme na menší kousky a vše vložíme do hrnce. Rozmixujeme a přidáme zeleninový vývar. Přivedeme k varu, přidáme vegetku a potom přimícháme smetanu. Můžeme dosolit a dopepřit nebo dokořenit muškátovým oříškem.

Polévku na talíři můžeme pokapat dýňovým olejem a posypat opraženými dýňovými semínky.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení