Svatomartinská husa s voňavým zelím

Tradiční svatomartinský recept rozhodně nepatří mezi tzv. bleskovky. Pečení husy (nebo kachny) musíte dát čas. Abyste se dočkali pečeně pěkně na oběd, je nutné si přivstat. Proto doporučujeme si husu nachystat už večer a ráno před šestou ji jen dát do trouby. Dělá se úplně sama a vy troubu vůbec nemusíte otevírat. Získáte tak neuvěřitelně jemnou strukturu masa doplněnou voňavým červeným zelím, neobvykle dochucené perníkovým kořením a bez zásmažky. K tomu všemu jako příloha oblíbený knedlík.

Návrh bez názvu (2)

Martinská husa:

1 mladá husa
1 lžička kmínu
1 lžička soli

Husu omyjte zvenku i zevnitř, osušte papírovou utěrkou a naporcujte. Každý kousek osolte a okmínujte a naskládejte do pekáče. Pekáč přikryjte víkem nebo alobalem a pečte 6 hodin na 120 °C.

Poté odstraňte víko, zvyšte na 200 °C a pečte dalších 20 minut, tak aby byla kůže pěkně vypečená a křupavá.   

 

Voňavé červené zelí:

½ hlávky červeného zelí
1 červená cibule
2 lžíce sádla
1 lžička perníkového koření
150 ml červeného vína nebo vody
sůl
pepř
cukr

Zelí rozpůlíme, odstraníme košťál a nakrouháme na malé nudličky. Promícháme s malou lžičkou soli a pořádně rukou promačkáme. Necháme chvíli odstát, zelí by mělo krásně zkřehnout a pustí šťávu. V hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme na něm červenou cibuli. Přidáme změklé zelí, perníkové koření a necháme pod pokličkou dusit do změknutí.

Zelí dochutíme trochou cukru, solí a čerstvě mletým pepřem.

 Podáváme s oblíbeným knedlíkem, u nás vede bramborový.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení