Svíčková omáčka

Tento recept je zcela univerzální a hodí se pro vícero druhů masa - můžete použít klasické hovězí, ale skvělou volbou je i krůtí vykostěné stehno nebo vepřová kotleta s kostí. V závislosti na typu masa jen upravte délku jeho pečení. Drůbežímu masu stačí menší čas (1 hod) než třeba hovězí pečeni v celku (2 hod).
Ke svíčkové omáčce samozřejmě patří domácí kynutý knedlík.
Taky už se nemůžete dočkat?

svickova

Ingredience:

700 g masa
300 ml smetany ke šlehání
400 ml vývaru
2 mrkve
2 petržel
¼ celeru
1 větší cibule
sůl, pepř
olej

naše směs na Svíčkovou

nebo:
5 kuliček pepře
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření

 

Zeleninu si oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

Připravte si maso - pečeni v celku omyjte, vykoštěné drůbeží můžete prošpikovat klínky slaniny. Maso osolte a opepřete ze všech stran. Můžete ho stáhnout potravinovým provázkem do válečku, aby zůstalo uvnitř šťavnaté.
Na pánvi rozpalte olej a maso na něm nechte ze všech stran zatáhnout.

Zeleninu smíchanou s 1 lžící naší směsi na svíčkovou vsypte do pekáče. Na směs položte orestované maso, podlejte 3 dcl vývaru a přikryté dejte péct do trouby, vyhřáté na 180 °C.

Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho. Zeleninu rozmixujte a zřeďte smetanou a zbytkem vývaru. Požadovanou hustotu si můžete regulovat dolévaním vývaru. Dejte ještě na plotýnku provařit a dochuťte octem, cukrem a solí do požadované chuti.

Maso nakrájejte na plátky. Podávejte s knedlíkem a brusinkovou zavařeninou.