Svíčková omáčka

Tento recept je zcela univerzální a hodí se pro vícero druhů masa - můžete použít klasické hovězí, ale skvělou volbou je i krůtí vykostěné stehno nebo vepřová kotleta s kostí. V závislosti na typu masa jen upravte délku jeho pečení. Drůbežímu masu stačí menší čas (1 hod) než třeba hovězí pečeni v celku (2 hod).
Ke svíčkové omáčce samozřejmě patří domácí kynutý knedlík.
Taky už se nemůžete dočkat?

svickova

Ingredience:

700 g masa
300 ml smetany ke šlehání
400 ml vývaru
2 mrkve
2 petržel
¼ celeru
1 větší cibule
sůl, pepř
olej

naše směs na Svíčkovou

nebo:
5 kuliček pepře
3 bobkové listy
3 kuličky nového koření

 

Zeleninu si oloupejte a nakrájejte na menší kousky.

Připravte si maso - pečeni v celku omyjte, vykoštěné drůbeží můžete prošpikovat klínky slaniny. Maso osolte a opepřete ze všech stran. Můžete ho stáhnout potravinovým provázkem do válečku, aby zůstalo uvnitř šťavnaté.
Na pánvi rozpalte olej a maso na něm nechte ze všech stran zatáhnout.

Zeleninu smíchanou s 1 lžící naší směsi na svíčkovou vsypte do pekáče. Na směs položte orestované maso, podlejte 3 dcl vývaru a přikryté dejte péct do trouby, vyhřáté na 180 °C.

Jakmile je maso měkké, vytáhněte ho. Zeleninu rozmixujte a zřeďte smetanou a zbytkem vývaru. Požadovanou hustotu si můžete regulovat dolévaním vývaru. Dejte ještě na plotýnku provařit a dochuťte octem, cukrem a solí do požadované chuti.

Maso nakrájejte na plátky. Podávejte s knedlíkem a brusinkovou zavařeninou.

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení