Kuřecí biryani

Voňavý indický pokrm inspirovaný arabskou kuchyní. To je biryani - směs rýže a masa, která do nebeských výšin vynese poctivé koření. Samozřejmě si můžete připravit i vegetariánskou verzi, doporučujeme využít tofu nebo indický sýr paneer.

biryani

Ingredience:

Marinované maso:
700 g kuřecího masa nakrájeného na kostky
3 lžíce rostlinného oleje (řepkový, arašídový, slunečnicový)
1 malý kelímek bílého jogurtu
1 malý rajský protlak
2 lžíce smažené cibulky

1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička cayenského pepře
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička garam masaly
kousek zázvoru (cca jako palec)
2 stroužky česneku

Na rýži:
2 hrnky rýže basmati
1 bobkový list
5 hřebíčků
3 tobolky kardamomu
1 lžíce soli

Na dokončení
2 lžíce horkého mléka
10-15 nitek šafránu
2 lžíce ghí nebo másla

na ozdobu:
lístky koriandru a máty

Do mísy dejte jogurt, protlak, olej a koření z první části ingrediencí. Promíchejte a přidejte drcený česnek, nastrouhaný zázvor a 2 lžíce smažené cibulky. Opět promíchejte. Maso nakrájejte na kostky a přidejte do marinády. Nechte marinovat přes noc (minimálně však 4 hodiny).

Do hrnce dejte vařit 1,5 litru vody s jednou lžící soli, bobkovým listem, hřebíčkem a kardamomem. Do vroucí vody vsypte rýži a odkrytou ji vařte 5 minut a to při plném varu. Rýže nesmí být zcela uvařená. Rýži slijte i spolu s kořením do cedníku.

Do horkého mléka vsypte šafrán a nechte ho pustit barvu.

Rozehřejte na sucho větší hrnec, ve kterém budete připravovat finální podobu pokrmu. Vlijte maso i s marinádou a nechte opékat cca 5-7 minut na střední plameni. Míchejte.

Na vrstvu masa nasypte vrstvu smažené cibulky a na ni předvařenou rýži. Uhlaďte a a polejte mlékem a rozpuštěným máslem (nebo ghí).

Přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste minimálně 20 minut (dokud není maso a rýže měkké). Před podáváním nechte pokrm minimálně 5 minut odpočívat.

Servírujte s nasekanými bylinkami a smaženou cibulkou.