Kuřecí biryani

Voňavý indický pokrm inspirovaný arabskou kuchyní. To je biryani - směs rýže a masa, která do nebeských výšin vynese poctivé koření. Samozřejmě si můžete připravit i vegetariánskou verzi, doporučujeme využít tofu nebo indický sýr paneer.

biryani

Ingredience:

Marinované maso:
700 g kuřecího masa nakrájeného na kostky
3 lžíce rostlinného oleje (řepkový, arašídový, slunečnicový)
1 malý kelímek bílého jogurtu
1 malý rajský protlak
2 lžíce smažené cibulky

1 lžička mleté sladké papriky
1 lžička cayenského pepře
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička garam masaly
kousek zázvoru (cca jako palec)
2 stroužky česneku

Na rýži:
2 hrnky rýže basmati
1 bobkový list
5 hřebíčků
3 tobolky kardamomu
1 lžíce soli

Na dokončení
2 lžíce horkého mléka
10-15 nitek šafránu
2 lžíce ghí nebo másla

na ozdobu:
lístky koriandru a máty

Do mísy dejte jogurt, protlak, olej a koření z první části ingrediencí. Promíchejte a přidejte drcený česnek, nastrouhaný zázvor a 2 lžíce smažené cibulky. Opět promíchejte. Maso nakrájejte na kostky a přidejte do marinády. Nechte marinovat přes noc (minimálně však 4 hodiny).

Do hrnce dejte vařit 1,5 litru vody s jednou lžící soli, bobkovým listem, hřebíčkem a kardamomem. Do vroucí vody vsypte rýži a odkrytou ji vařte 5 minut a to při plném varu. Rýže nesmí být zcela uvařená. Rýži slijte i spolu s kořením do cedníku.

Do horkého mléka vsypte šafrán a nechte ho pustit barvu.

Rozehřejte na sucho větší hrnec, ve kterém budete připravovat finální podobu pokrmu. Vlijte maso i s marinádou a nechte opékat cca 5-7 minut na střední plameni. Míchejte.

Na vrstvu masa nasypte vrstvu smažené cibulky a na ni předvařenou rýži. Uhlaďte a a polejte mlékem a rozpuštěným máslem (nebo ghí).

Přiklopte pokličkou a na mírném ohni duste minimálně 20 minut (dokud není maso a rýže měkké). Před podáváním nechte pokrm minimálně 5 minut odpočívat.

Servírujte s nasekanými bylinkami a smaženou cibulkou.

 

 

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení