Jak na dokonalé pečené kuře

Přiznejme si, že nasolit kuře a dát ho do trouby není žádné velké kuchařské umění. Existuje ale několik kuchařských fíglů, se kterými se chceme s vámi podělit, aby bylo kuře dokonalé.
Aby mělo křupavou kůžičku, nebylo vysušené a maso bylo krásně šťavnaté, ale propečené.

zlate kure

A co je tím naším tajemstvím chuti? Samozřejmě to správné koření. V našem sortimentu najdete širokou nabídku koření určeného přímo pro pečení kuřat.

Zlaté kuře

Zlaté kuře je směs koření, ve kterém hraje prim paprika. Směs je mírně pálivá a krásně ladí s jemnou chutí masa. Díky němu je barva kuřete opravdu zlatá a kůžička krásně vypečená. Lze ji použít i na ostatní druhy masa.

Dětské kuře bylinkové

Tato směs se sníženým obsahem mořské soli je určena milovníkům jemnějších chutí a samozřejmě dětem. Bylinky maso krásně ovoní a dotáhnou jemnou chuť k dokonalosti. Použili jsme bazalku, tymián a saturejku.

Kuře Kung-Pao bez soli

Na asijskou vlnu chutí jsme naskočili s naší směsí koření v bezlepkové edici. Kari a kurkuma nesmí v této směsi chybět a kuře si můžete osolit podle své chuti. Je skvělá i pro “čínu” nebo jinou oblíbenou asijskou pochoutku.

Farmářské kuře s mořskou solí

Dokonalé farmářské kuře potřebuje také dokonalou směs koření. Přesně taková je směs, kde jsme použili mořskou sůl a paprikové floky. Je lehce pikantní a po upečení dodává kuřeti krásně zlatavou barvu.

A jak na dokonale upečené kuře?

Důležitá je samozřejmě volba správného kousku. My lobbujeme za kuřata z farem, kterým je věnována větší péče a mají na růst více času. Maso je také chuťově silnější a má výraznější aroma.

  • kuře dobře umyjte pod studenou vodou a vyberte případná zapomenutá brka (pokud je kuře vcelku, vymyjte i břišní dutinu)
  • přebytečné kousky kůže neodstraňujte (poskytnou masu šťavnatost a můžete je odstranit až po upečení)
  • potravinovým provázkem k sobě svážeme koncové díly stehýnek (jde to dobře, pokud je překřížíme), kuře tak zůstane více šťavnaté a nevysuší se
  • takto připravené kuře osušte papírovými utěrkami a celé ho pomažte cca 2 lžícemi másla nebo ještě lépe vepřového sádla
  • zbytek tuku můžete vložit do břišní dutiny
  • maso osolte a okořeňte
  • troubu předehřejte na 220 °C a jakmile do něj vložíte kuře, snižte teplotu na 190 °C
  • pekáček by neměl být o mnoho větší než samotná drůbež
  • vymažte ho použitým tukem a vložte kuře prsní masitou stranou dolů (aby se kuře nepřichytilo kůží k pekáči, použijte starý trik našich babiček a podložte ho pár špejlemi)
  • po 15 minutách vlijte do pekáčku šálek horké vody (ne přes kuře, ale přímo do pekáčku)
  • po 30 minutách pečení prsní stranou kuře otočte prsíčky vzhůru a polijte výpekem z kuřete
  • každý 15 minut by se kuře mělo osvěžit výpekem (pokud by se vám zdálo, že je ho málo, přilejte opět šálek horké vody)
  • kuře by se mělo celkově péct 1 hodinu a 15 minut, ale samozřejmě záleží na jeho velikosti (pokud píchnete do silnější části stehna a vyteče čirá šťáva, kuře je
  • propečené, pokud by vytekla růžová, ještě mu chvíli dejte)
  • upečené kuře vyndejte z trouby, zakryjte alobalem a nechte ještě 5 minut odpočívat (šťáva se rovnoměrně rozlije do kuřete) 

Teď je ta pravá chvíle maso začít porcovat - je třeba stehýnko nebo prsíčko?