Jak na dokonalé pečené kuře

Přiznejme si, že nasolit kuře a dát ho do trouby není žádné velké kuchařské umění. Existuje ale několik kuchařských fíglů, se kterými se chceme s vámi podělit, aby bylo kuře dokonalé.
Aby mělo křupavou kůžičku, nebylo vysušené a maso bylo krásně šťavnaté, ale propečené.

zlate kure

A co je tím naším tajemstvím chuti? Samozřejmě to správné koření. V našem sortimentu najdete širokou nabídku koření určeného přímo pro pečení kuřat.

Zlaté kuře

Zlaté kuře je směs koření, ve kterém hraje prim paprika. Směs je mírně pálivá a krásně ladí s jemnou chutí masa. Díky němu je barva kuřete opravdu zlatá a kůžička krásně vypečená. Lze ji použít i na ostatní druhy masa.

Dětské kuře bylinkové

Tato směs se sníženým obsahem mořské soli je určena milovníkům jemnějších chutí a samozřejmě dětem. Bylinky maso krásně ovoní a dotáhnou jemnou chuť k dokonalosti. Použili jsme bazalku, tymián a saturejku.

Kuře Kung-Pao bez soli

Na asijskou vlnu chutí jsme naskočili s naší směsí koření v bezlepkové edici. Kari a kurkuma nesmí v této směsi chybět a kuře si můžete osolit podle své chuti. Je skvělá i pro “čínu” nebo jinou oblíbenou asijskou pochoutku.

Farmářské kuře s mořskou solí

Dokonalé farmářské kuře potřebuje také dokonalou směs koření. Přesně taková je směs, kde jsme použili mořskou sůl a paprikové floky. Je lehce pikantní a po upečení dodává kuřeti krásně zlatavou barvu.

A jak na dokonale upečené kuře?

Důležitá je samozřejmě volba správného kousku. My lobbujeme za kuřata z farem, kterým je věnována větší péče a mají na růst více času. Maso je také chuťově silnější a má výraznější aroma.

  • kuře dobře umyjte pod studenou vodou a vyberte případná zapomenutá brka (pokud je kuře vcelku, vymyjte i břišní dutinu)
  • přebytečné kousky kůže neodstraňujte (poskytnou masu šťavnatost a můžete je odstranit až po upečení)
  • potravinovým provázkem k sobě svážeme koncové díly stehýnek (jde to dobře, pokud je překřížíme), kuře tak zůstane více šťavnaté a nevysuší se
  • takto připravené kuře osušte papírovými utěrkami a celé ho pomažte cca 2 lžícemi másla nebo ještě lépe vepřového sádla
  • zbytek tuku můžete vložit do břišní dutiny
  • maso osolte a okořeňte
  • troubu předehřejte na 220 °C a jakmile do něj vložíte kuře, snižte teplotu na 190 °C
  • pekáček by neměl být o mnoho větší než samotná drůbež
  • vymažte ho použitým tukem a vložte kuře prsní masitou stranou dolů (aby se kuře nepřichytilo kůží k pekáči, použijte starý trik našich babiček a podložte ho pár špejlemi)
  • po 15 minutách vlijte do pekáčku šálek horké vody (ne přes kuře, ale přímo do pekáčku)
  • po 30 minutách pečení prsní stranou kuře otočte prsíčky vzhůru a polijte výpekem z kuřete
  • každý 15 minut by se kuře mělo osvěžit výpekem (pokud by se vám zdálo, že je ho málo, přilejte opět šálek horké vody)
  • kuře by se mělo celkově péct 1 hodinu a 15 minut, ale samozřejmě záleží na jeho velikosti (pokud píchnete do silnější části stehna a vyteče čirá šťáva, kuře je
  • propečené, pokud by vytekla růžová, ještě mu chvíli dejte)
  • upečené kuře vyndejte z trouby, zakryjte alobalem a nechte ještě 5 minut odpočívat (šťáva se rovnoměrně rozlije do kuřete) 

Teď je ta pravá chvíle maso začít porcovat - je třeba stehýnko nebo prsíčko?

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení