Kvašené zelí ve sklenici

Kvašené nebo také kysané zelí je základem zimní kuchyně a to hlavně díky vysokému obsahu C. Pokud nemáte možnost naložit si zelí do velkého zelňáku na celou zimu, vyzkoušejte náš návod na zelí kvašené ve sklenici.

zeli

Ingredience:
na 1 kg zelí
1 lžíce kmínu
20 g soli

Zelí očistíme od vrchních poškozených listů, rozpůlíme a vykrojíme tuhý košťál. Nakrájíme nebo nakrouháme na co nejjemnější nudličky. Ve velké míse ho rovnoměrně osolíme, okmínujeme a poctivě promícháme.

Potom zelí v míse promačkáváme a pěchujeme - rukou, nebo si pomůžeme velkou vařečkou, dřevěnou paličkou na maso nebo speciálním dřevěným tloukem. Nahradíte tím klasické šlapání zelí ve velkém množství. Zelí pustí šťávu a má potom i jasnější barvu.

Natlačíme jej do vymytých sterilních sklenic, ve kterých obsah zatížíme talířkem nebo miskou tak, aby zelí bylo zatížené pod hladinou. Na talířek nebo do misky položíme vyvařený kámen, který nám spolehlivě udrží obsah ve vlastní šťávě. Zatížení je velice důležité, na vzduchu by zelí ztmavlo a zkazilo by se. A další důležitá zásada - hladina šťávy by měla být cca 5 centimetrů pod okrajem sklenice, jinak hrozí, že vám část šťávy přeteče.

Sklenice uzavřete a nechte stát v teple minimálně 3 dny, můžete ale i déle (max. 3 týdny). Poté buď zkonzumujte nebo přeneste do chladna, aby se zastavilo kvašení.

Při kvašení vznikají plyny a zelí má snahu se zvedat a docela nabyde. Sklenice by měly umožnit případný přetlak upouštět a přitom zabraňovat vnikání vzduchu dovnitř. Proto obsah kontrolujte, víčko nechte povolené a semtam i vyvětrejte.

V návodu můžete bílé zelí nahradit červeným, případně experimentovat s různými kombinacemi další zeleniny (mrkev, cibule, česnek, ředkev) nebo koření (čerstvý zázvor, chilli, hořčičné semínko).

Kvašené zelí je jedlé v kterékoliv fázi. Jen pozor pokud se potáhne povlakem vůní připomínající kvasnice či začalo plesnivět. Při nabírání vždy nabírejte čistou vidličkou a nádobu dobře uzavřete.

U menších výrobců keramiky si můžete koupit i speciální “kvašáky” malého objemu, který vám může sklenici nahradit.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení