Tikka masala

Indická kuchyň je láska na celý život. Voňavá kombinace drůbežího masa a indického koření je absolutně nepřekonatelná. Maso je díky jogurtové marinádě krásně křehké a šťavnaté a naše koření dodá jídlu další chuťový rozměr.

tikka masala

Ingredience:

500 g drůbežího masa

Na marinádu:
100 g bílého hustého smetanového jogurtu
1 lžíce slunečnicového oleje
2 lžičky mletého koriandru 
šťáva z ½ citronu
špetka mletého chilli koření 
1 lžička sladké mleté papriky 
6 ořechů kešu (rozetřených v hmoždíři na pastu, lze koupit i jako hotový výrobek kešu pasta, v tom případě dejte jednu lžíci)
sůl

Marinádu promixujte a smíchejte s krůtím masem nakrájeným na kostky. Nechte maso marinovat v ledničce nejlépe přes noc (minimálně 6 hodin). Před přípravou maso vytáhněte z ledničky a nechte temperovat do pokojové teploty.

Na omáčku:
2 lžíce oleje
1 tobolka kardamomu 
½ lžičky římského kmínu 
1 bobkový list 
½ svitku skořice 
1 cibule (nakrájená nadrobno)
2 stroužky česneku (rozdrcené)
1–4 čerstvé chilli papričky (bez semínek a pokrájené na drobné kousky) 
3 cm čerstvého zázvoru (nastrouhaného) - případně lze použít i sušený 
½ lžičky koření garam masala
špetka mleté kurkumy 
1 velké rajče (spařené, oloupané a nakrájené na kostičky)
1 lžíce rajčatového protlaku
150 ml kokosového mléka
1 lžíce čerstvých koriandrových lístků

Jak na to?
V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékáme římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjmeme kardamom, bobkový list a skořici. Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékáme dozlatova. Potom vsypeme garam masalu a kurkumu a mícháme ještě asi minutu. Přidáme rajče i rajčatové pyré a necháme probublávat další 3–5 minut. Přidáme maso i s marinádou, zesílíme plamen a zprudka orestujeme, až se maso zatáhne. Potom ztlumíme a vaříme, dokud není maso měkké a omáčka hustá. Na zjemnění přidáme kokosové mléko a už jen lehce prohřejeme, případně dosolíme. Podáveme s lístky koriandrem, rýží nebo naan chlebem.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení