Vánoční koření

Untitled design (5)_2

Anýz 

Anýz poznáte podle lékořicové chuti, která je skvělým doplňkem sladkých pokrmů, chlebů a pečiva. Na Vánoce vynikne především v perníkovém koření nebo v cukroví jménem “anýzky”. No a dědečci rádi zavzpomínají na anýzovku, voňavý alkoholový nápoj známý především ve středomoří (řecké ouzo).

Hřebíček

Hřebíček vzniká sušením nerozvinutých poupat tropického stromu hřebíčkovce, který se dnes pěstuje v mnoha vlhkých tropických zemích. Jeho lehce palčivá chuť je nedílnou součástí voňavých svařáků a punčů, jablkových dezertů a také směsi do perníku. Můžete ho ale použít i do rajské omáčky, zelí nebo ke zvěřině. Pokud je v celku, má velmi silné aroma. Mletím ho velmi rychle ztrácí. Takže pokud do receptu potřebujete hřebíček mletý, raději si nadrťte v hmoždíři čerstvý. U hřebíčku platí, že méně je více. Používejte ho raději střídmě.
Každou návštěvu potom potěšíte pečeným jablkem plněným směsí ořechů, sušeného ovoce a koření doplněným o vanilkovou zmrzlinu nebo šodó podle našeho receptu.

Skořice 

Pravděpodobně nejvoňavější vánoční koření vůbec. Jeho krásně sladká vůně vás zahřeje nejen na duši, ale i na těle. V celku můžete svitek kůry ze skořicovníku používat k ovonění svařáku, punče nebo sladkých omáček omáček. Namletá je potom skvělá k okořenění teplých kaší, jablkových dezertů nebo přímo do těsta. Můžete ji smíchat s cukrem a obalovat v ní oblíbené kousky. Nebojte se experimentovat! Můžete vyzkoušet třeba klasickou jablečnou bábovku .

Vanilka 

Toto voňavé exotické koření bylo do Evropy přivezeno už v 15.století a získalo si ihned oblibu. Jedná se o fermentovamou tobolku (často se nesprávně uvádí lusk) orchideje rodu vanilovník. Ovoní vám jakýkoliv dezert, ale pozor! Díky své ceně se často nahrazuje chemickým vanilinem. V našem cukru ovšem najdete jen pravou vanilku.
Nejznámějším vánočním cukrovím jsou pravděpodobně vanilkové rohlíčky, které nesmí chybět na žádném vánočním stole.

Kurkuma 

Kurkuma je díky své barvě často přirovnávána k šafránu. Je však mnohem levnější a také jinak chutná. Pokrmy vám obarví na výrazně žlutou barvu, ale příliš neochutí. Má spíše zemitou, lehce nahořklou chuť. Ve vánoční čas si ji můžete připravit v kurkumovém latté podle našeho receptu.

Kardamom 

Patří po vanilce a šafránu k nejdražším koření na světě. Je oblíbenou součástí směsí do perníku nebo do teplých nápojů. Má velmi výraznou nasládlou a ostrou chuť, která skvěle ladí ke kávě nebo horké čokoládě.

Muškátový květ a oříšek 

Stejně jako pepř a hřebíček patří muškátový květ mezi koření, kvůli kterým se ve středověku vypravovaly zámořské cesty. Muškátové oříšky rostou na muškátovníku. Když dozrají, plody puknou a dají hned dva typy koření. Pecku - muškátový oříšek a míšek, ve kterém byla pecka uložena - muškátový květ. Jeho chuť je jemnější a přitom aromatičtější než u oříšku. Oříšek se nejčastěji uchovává v celku a strouhá až před kuchyňskou úpravou. Je to z toho důvodu, že rychle ztrácí svoje aroma.

Zázvor 

Zázvor patří mezi nejstarší a nejžádanější koření na světě. Přitom v našich končinách byl znám především jako voňavá přísada do dezertů a cukroví. Mletý a sušený zázvor má jemnější chuť než zázvor čerstvý a používá se k dochucení sladkých pokrmů. Na Vánoce si můžeme upéct oblíbené zázvorky nebo zázvorové perníčky (/recepty-2/zazvorove-pernicky/ ), které můžou být díky síle zázvoru i trochu pálivé.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení